Wie zijn wij?
Een groepje enthousiaste platteland dames uit Woudenberg en omgeving
Wij geven demonstraties vlegelen om het oude ambacht vlegelen in ere te houden.
U vraagt zich misschien af wat vlegelen is?
Vlegelen is een handmatige manier van dorsen. Een vlegel is een lange stok met een knots, die met een riempje aan de stok bevestigd is. De vlegel slaat het graan uit de halmen. Het graan dat na de oogst is gedroogd, wordt in de schuur of op het erf uitgespreid.
Om het graan uit de halmen te halen wordt het koren met een vlegel bewerkt. Dit gebeurt meestal door 2 of 3 personen(soms meer), die ritmisch met de vlegel op de halmen slaan. Dat geklop wordt een tweeslag of een drieslag genoemd. Het is op grote afstand te horen.
Een goede dorsvloer mag niet te hard zijn, anders wordt het graan geplet of kan de vlegel breken. Maar de ondergrond mag ook niet te zacht zijn, want dan kun je onvoldoende dorsen. De vloer moet enigszins veerkrachtig zijn. Na het dorsen wordt het graan opgeveegd en in de wanmolen gedaan. Door het draaien van de wanmolen wordt het kaf van het koren geblazen. Het handmatig dorsen werd na de eerste wereldoorlog nauwelijks meer toegepast. De dorsmachine deed zijn intrede. Alleen boeren met een heel kleine oogst gebruikten de vlegel nog.